Το SOCIAL θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα είναι η περιβαλλοντική και κλιματική κρίση. Η επιστήμη έχει μιλήσει εδώ και χρόνια για τους κινδύνους της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η ανθρωπότητα για να τις μετριάσει.
Όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα στην απρόσκοπτη πρόσβαση σε νερό, τροφή, καθαρό αέρα και φυσικό περιβάλλον, Τεράστια είναι η ανάγκη παροχής τεχνογνωσίας και οικονομικής βοήθειας από τις πλούσιες προς τις φτωχότερες χώρες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της ασύδοτης χρήσης ορυκτών καυσίμων.
To SOCIAL προασπίζει αειφόρο ανάπτυξη η οποία γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον, την χλωρίδα και την πανίδα. Η πραγματική αειφόρος ανάπτυξη είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνο μέσα από μία ουσιαστική ένταξη στην ζωή της χώρας και των πολιτών της ανακύκλωσης και όλες τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας. Σε κρατικό επίπεδο η πραγματική αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειες και η αποδέσμευση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα είναι ένα άμεσο εργαλείο προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, και σε ιδιωτικό επίπεδο πρέπει να διαμορφωθούν και να υιοθετηθούν μέτρα που στηρίζουν και αναπτύσσουν κάθε οικολογική δράση. Οι κατευθυντήριες αυτές αρχές δεν πρέπει να συνιστούν «ευχολόγιο», αλλά πρέπει να γίνουν κτήμα της Ελληνικής Κοινωνίας. Το SOCIAL προτείνει τη δημιουργία ενός ειδικού κονδυλίου που θα έχει ως στόχο την προώθηση οικολογικών πρακτικών σε πρώτο χρόνο και την προστασία από τις δυσμενής και σήμερα αναπόφευκτες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε δεύτερο χρόνο. Δεσμευόμαστε ότι οι πολιτικές μας θέσεις πάντοτε θα στηρίζονται και θα ενσωματώνουν τα διαθέσιμα σήμερα επιστημονικά δεδομένα και πορίσματα για μία ουσιαστική μείωση αλλά και αντιμετώπιση των αναπόφευκτων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Ο πραγματικός μας στόχος πρέπει να είναι ο παγκόσμιος μηδενισμός των εκπομπών που είναι βλαπτικών για το περιβάλλον μέχρι το 2050 και ταυτόχρονα η παραγωγή αλλά και εισαγωγή αποκλειστικά και μόνο ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι το ίδιο χρονικό σημείο δηλαδή το 2050. Δεν πρέπει η Χώρα μας να συμβάλλει στην «εξάρτηση» της παγκόσμιας οικονομίας από ορυκτά καύσιμα που έχουν ως συνέπεια την διαρκή επιδείνωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Εξάλλου, κάθε υποβάθμιση του περιβάλλοντος συνιστά ταυτόχρονα και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Σημαντικό ρόλο παίζει η περιβαλλοντική εκπαίδευση των Ελλήνων πολιτών. Όταν κάθε πολίτης της χώρας εκπαιδευθεί και έχει την δυναότητα να συμπεριφέρεται όπως επιβάλλει η περιβαλλοντική του συνείδηση θα μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε του ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Κάθε πολίτης που εκπαιδεύεται να δρα περιβαλλοντικά είναι ένα περαιτέρω σημαντικό βήμα για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.
Η Ελλάδα πρέπει να επενδύει μόνο σε καθαρές μορφές ενέργειας και όχι σε απαρχαιωμένες τεχνολογίες ορυκτών καυσίμων. Να σταματήσουν επιτέλους οι κυβερνήσεις να θεωρούν τον λιγνίτη ως το εθνικό μας φτηνό καύσιμο, αγνοώντας τις επιπτώσεις της χρήσης του στην υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία.