Η χώρα μας πρέπει να επιδιώκει την ειρήνη και την ειρηνική επίλυση των διεθνών και διακρατικών διαφορών. Η μόνη επιλογή για την ειρήνη είναι η δημιουργία και καλλιέργεια σχέσεων συνεργασίας με τις γειτονικές μας χώρες. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ιδιόμορφες προκλήσεις στα σύνορά της και απαιτείται ευρύτερη συναίνεση και διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για να μπορούμε να έχουμε συνέπεια και συνέχεια στη στρατηγική μας. Πάγιος στόχος μας πρέπει να είναι η ανάδειξη των συνόρων μας σε ευρωπαϊκά σύνορα, η προστασία τους από έναν κοινό ευρωπαϊκό στρατό, και η υιοθέτηση μιας ενιαίας, ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.
Είμαστε σταθεροί θιασώτες της ειρηνικής επίλυσης διμερών και διεθνών διαφορών. Δεν πιστεύουμε στην λογική των όπλων παρά μόνον στην αναγκαία αποτρεπτική τους λειτουργία και σαν μέσο πρόληψης ή επίλυσης των συγκρούσεων. Η ειρηνική επίλυση μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων είναι η βασική μας πολιτική. Η επίκληση και η εφαρμογή της διεθνούς δικαιοσύνης και των διεθνών συμβάσεων πρέπει να είναι ο τρόπος που θα αντιμετωπίζουμε τις ξένες απειλές.
Παρόλο αυτά η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να διατηρεί επαρκή στρατιωτική δύναμη έως και ως αποτρεπτικό εργαλείο για να επιτύχει την υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας. Ωστόσο, η ύπαρξη σημαντικής στρατιωτικής δύναμης ή οπλικών συστημάτων δεν συνιστά αυτοσκοπό ή ευκαιρία «εμπορίου». Η στρατιωτική ισχύ της Ελλάδας πρέπει να υποχωρεί μπροστά στην ειρηνική συνεργασία και επίλυση των διακρατικών διαφορών.
Καταδικάζουμε την καταπάτηση των ανθρωπιστικών αξιών και κανόνων του διεθνούς δικαίου από όποιον και αν πραγματοποιούνται. Στα σημαντικά θέματα της μετανάστευσης θα πρέπει να συνεργασθούμε με τους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διαμορφώσουμε μια υπεύθυνη, δίκαιη και αλληλέγγυα μεταναστευτική πολιτική.
Για την οριστική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού απαραίτητο βήμα είναι η ιδεολογική και πολιτική σύγκλιση των τριών χωρών Ελλάδας-Κύπρου- Τουρκίας. Μία τέτοια πολιτική σύγκλιση δεν μπορεί να επέλθει χωρίς την δημιουργία διαύλων επικοινωνίας που βασίζονται σε φιλελεύθερες, δημοκρατικές και δίκαιες βάσεις. Η απαξία της εκάστοτε κυβέρνησης της Τουρκίας για ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των πολιτών, το διεθνές δίκαιο κ.ο.κ. καθιστά αδύνατη την πραγματική επίλυση του Κυπριακού. Φυσικά κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού δεν γίνεται από το μηδέν, πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπόψη το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και οι ως σήμερα ενέργειες των διαφόρων οργάνων του ΟΗΕ.
Μία παραμελημένη διάσταση της εξωτερικής πολιτικής μας είναι η ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών του απόδημου Ελληνισμού, ιδίως των Ελλήνων δεύτερης και τρίτης γενιάς που ζουν στο εξωτερικών. Η δημιουργία δράσεων και η σύνδεση των πολιτών αυτών με τον Τόπο μας συνιστά εργαλείο για την ανάδειξη μιας ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής. Εργαλεία που υποστηρίζει το SOCIAL για τις ενέργειες αυτές είναι η δυνατότητα συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίας, η δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών αυτών σε πολιτιστικά δρώμενα και εκπαιδευτικά ιδρύματα που ενισχύουν τον δεσμό τους με την χώρα τους.
Στηρίζουμε την διεύρυνση της Ε.Ε., την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι μια πολιτική αξιών και όχι συμφερόντων. Δίνουμε μεγάλη αξία στον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να εμπλουτίσουμε την Ελληνική Εξωτερική πολιτική με περισσότερο Ηθικό, Αξιακό περιεχόμενο στην επιδίωξη των Στόχων μας.